Game it now

Ohjelmoinnin perusteet 1

Ennen oman peliprojektin aloittamista harjoitellaan hieman peliohjelmointia. Tällä sivulla on ohjeita, tehtäviä ja harjoituksia sekä Scratch- että GDevelop -ohjelmointiin. Valitkaa yhdessä, kumpaa työkalua käytätte. Kaikessa harjoittelussa kannattaa huomioida, että kaikkiin kysymyksiin ei löydy vastauksia tältä sivulta eikä välttämättä edes opettajalta. Jos sinulla on kysymyksiä, kannattaa kysyä apua toisilta kerholaisilta ja hakea tietoa verkosta. Esimerkiksi Youtubesta löytyy paljon videoita, joissa näytetään, miten erilaisia Scratch- ja GDevelop-pelejä tehdään.

Scratch

Alla on kuvattuna, missä järjestyksessä Scratchin oppiminen etenee. Jos olet jo ohjelmoinut Scratchilla paljon, voit ohittaa alkeet ja siirtyä suoraan tekemään Keräilypeliä ja Matopeliä.

Alkeet

  1. Jos et ole koskaan ohjelmoinut lohkoilla, tee joku Koodaustunti-harjoituksista, niin ymmärrät, mistä on kyse.
  2. Tutustu Scratchin ohjelmointinäkymään (VIDEO)
  3. Hanki tunnus Scratchiin joko opettajan tai vanhempasi avulla. (APUA)
  4. Harjoittele Scratchin oppituntien avulla

Harjoituspeli 1 — Ravintoketju

Avaa Ravintoketju-pelin aihio ja ohjelmoi pelihahmoille seuraavat skriptit. Ole tarkkana, että lohkot asettuvat kohdalleen. Niiden väreistä voit päätellä, minkä lohkojen joukosta ne löytyvät. Jäniksen pitäisi liikkua hiiren osoittimen suuntaan ja ketun jolkotella edestakaisin esiintymislavalla. Jäniksen tehtävänä on syödä eri puolille ruutua ilmestyviä taimia ja väistellä kettua.

Jos sait tehtävän tehtyä helposti, kokeile vaihtaa lohkoissa olevia arvoja. Saat jäniksen ja ketun liikkumaan nopeammin tai hitaammin. Lisätehtävänä voit myös kokeilla lisätä uusia lohkoja peliin alla olevan ohjeen mukaan.

Harjoituspeli 2 — Labyrinttipeli

Täältä löydät sarjan videoita, joissa ohjeistetaan yksinkertaisen labyrinttipelin tekeminen. Osa asioista voi olla tuttuja ja osa vähän vaikeitakin, mutta kannattaa hidastaa ja nopeuttaa videoita tarpeen mukaan sekä katsoa haastavia pätkiä uudestaan. Älä vielä katso listan viimeistä videota. Matopeli on vasta seuraavan kerran harjoitus.

Aina, kun teet pelejä tai projekteja ohjeen mukaan, muista pitää ajatus mukana. Yritä koko ajan ymmärtää, miten lohkot ja niiden sisältämät arvot vaikuttavat peliin. Kun mallipeli on valmis, sovella sitä jotenkin: vaihda arvoja tai vaikkapa tausta, lisää hahmoja tai ohjelmoi niille uusia toimintoja.

Gdevelop

Alla on lyhyt listaus siitä, miten Gdevelopin käytön oppiminen etenee. Gdevelop on selainpohjainen pelinohjelmointiympäristö.

  1. Jos Gdevelop on kokonaan vieras, tutustu Innokkaan oppimateriaaleihin aiheesta.
  2. Kokeile avata valmis mallipohja Gdevelopilla ja tee siihen muokkauksia. Create a new project -painikkeesta saa valmiit esimerkkipelit auki editoriin.
  3. Kokeile tehdä Innokkaan Gdevelop-haaste. Haaste on melko pitkä, joten sitä voi kokeilla tehdä vain osittain ja tarvittaessa hyödyntää haastetta ohjemateriaalina.
%d