Game it now

Pelit ja pelaaminen

Pelaaminen ilmiönä

Pelien rooli nyky-yhteiskunnassa on massiivinen. Tuoreimman pelaajabarometrin mukaan 88,1% prosenttia suomalaisista pelaa pelejä säännöllisesti ja nuorista jopa 68,8 prosenttia (alle 20-vuotiaat vähintään kerran viikossa pelaavat). Miesten ja naisten välillä ei ole suuria eroja pelaamisen määrissä. Aktiivisten pelaajien keski-ikä on 42 vuotta. Maailmanlaajuisestikin pelaaminen ilmiönä on valtava, Pokemon Go:n saapuessa markkinoille 6.7.2016, saavutti peli 50 miljoonan pelaajan rajapyykin 19 päivässä. Maailman suosituinta peliä Fortniteä pelaa aktiivisesti maailmassa noin 350 miljoonaa pelaajaa. Suomessa toteutetussa pelaajabarometrissä Fortnite nousi jaetulle 3. sijalle Candycrush sagan kanssa (1. sijaa pitää hallussaan Veikkauksen mobiilipelit ja 2. sijaa tietokonepasianssi). Lisätietoa löytyy pelaajabarometristä 2018 (https://trepo.tuni.fi/handle/10024/104293)

Pelien ja niiden pelaamisen lisäksi on syntynyt monia oheisilmiöitä. Näitä ilmiöitä ovat mm. e-urheilu, pelistriimit ja pelillistämisen tuominen osaksi arkipäivän tekemisiä. 

E-urheilu on tavoitteellista pelaamista, jota on mahdollista tehdä ammatikseen ja saada pelimenestyksellä huomattavasti julkisuutta. Julkisuuteen nousseet ENCEn kaltaiset menestystarinat ovat luoneet e-urheilun ympärille hypen, jonka siivin e-urheilun seuraamisesta on tullut huippusuosittu urheilun muoto. Suomessa monet perinteiset urheiluseurat ovat laajentaneen Esportin pariin. Lisätietoa löytyy Suomen elektronisen urheilun liiton sivuilta

Yksittäistä e-urheilupeliä saattaa kansainvälisesti seurata miljoonia katsojia. Näiden otteluiden kuvaamista sanotaan striimaamiseksi ja suosituin alusta tällä hetkellä pelistriimien tekoon on Twitch. Suosituimpia suomalaisia twitchaajia seuraa keskimäärin 2000 ihmistä per lähetys. Monella ammattilaisjoukkueella onkin omat ammattistriimaajat. Verken striimiopas on hyvä paikka etsiä neuvoja striimaamiseen.

Pelillistäminen on pelien motivoivan ja innostavan vaikutuksen synnyttämä ilmiö, jossa pelien elementtejä siirretään toiseen kontekstiin. Yleisimpänä esimerkkinä tästä on erilaiset aktiivisuuteen kannustavat sovellukset ja laitteet, jotka palkitsevat käyttäjäänsä erilaisilla suoritusmerkeillä, palkinnoilla ja striikeillä (monen peräkkäisen onnistumisen aiheuttama palkinto). OPH:n pelillisen opetuksen sivusto tarjoaa lisäneuvoja opetuksen pelillistämiseen.

Seuraavalla videolla Ehyt Ry:n asiantuntija, pelikasvattaja ja jatko-opiskelija Nuppu Soanjärvi avaa omaa näkökulmaansa pelaamisesta ilmiönä sekä kertoo, mitä on pelisivistys.

Pelejä on mahdollista myös hyödyntää osana opetusta. Alla olevalla videolla aineenopettaja Piia Martikainen kertoo, miten hän hyödyntää Minecraftia opetuksessa.

Pelaajahaastattelu

Tehtävänäsi on etsiä haastateltavaksi yksi aktiivinen peruskouluikäinen pelaaja. Kysy häneltä tästä lomakkeesta löytyvät kysymykset ja palauta lomake. Pelaaja voi olla oma sukulaisesi, oppilaasi tai muu tuttusi.

  1. Mitä peliä olet pelannut viimeksi?
  2. Minkä tyyppisiä pelejä pelaat eniten?
  3. Mikä pelaamisessa kiehtoo eniten?
  4. Oletko oppinut jotain pelaamisesta?
  5. Voiko pelejä mielestäsi hyödyntää oppimisessa?

Eri pelityypit

Alla olevassa taulukossa on lueteltu yleisimpiä pelityyppejä (pelaajabarometrissä käytettyä jakoa ja tuloksia hyödyntäen). Aktiivisella pelaajalla tarkoitetaan vähintään kerran kuukaudessa pelaavaa henkilöä. Lisää pelityypeistä voi lukea osoitteesta https://www.gamedesigning.org/gaming/video-game-genres/

PelityyppiLyhenne (jos on)EsimerkkipeliAktiivisten pelaajien osuus Suomessa (prosenttia)
Pulma- ja korttipelitCandycrush saga27,6
SeikkailupelitControl17,3
AmmuskelupelitFPS (first person shooter)Counterstrike17,4
StrategiapelitRTS (real-time strategy)Clash of clans9,5
UrheilupelitNHL8,5
ToimintapelitGrand theft auto13,0
AjopelitForza motorsport 79,3
SimulaatiopelitFlight simulator9,2
Monen pelaajan verkkopelitMOBA (Multiplayer online battle area) Fortnite8,3
RoolipelitRPG (role-playing games)Assassin’s creed7,9
Musiikki- ja seurapelitGuitar hero5,0
NettiroolipelitMMORPG (Massively multiplayer online role-playing gamesWorld of warcraft3,1
OpetuspelitSEG (serious educational games)Kodable, Pikku kakkosen eskari3,5
Leikkirahalla pelattavat nettikasinopelit2,2
Free-to-play-ilmaispelitCall of duty20,1

Alla olevalla videolla pitkän uran pelimaailmassa tehnyt Henri Roth johdattaa sinut pelien ja pelaamisen käännekohtien äärelle.

Mikä peleissä kiinnostaa?

“On hauskaa pelata kaverien kanssa”

“Peliaika on rajaton”

“Uudet ominaisuudet ja uudet kaudet”

“Oman edistymisen vertailu”

Pelit voivat koukuttaa pelaajia tuntikausiksi kerrallaan ja saada heidät unohtamaan muun todellisuuden. Pelikokemuksen aikana kehossa tapahtuu monenlaisia kemiallisia reaktioita: hyvän olon tunteen dopamiinia virtaa kehossa ja kiihtyminen aiheuttaa adrenaliinin esiin tulemisen. Kaikki tämä saa pelaajan koukuttamaan peleihin entistä enemmän. Dopamiini ja adrenaliini liittyvät ihmisen hyvin syvälle menevään perusominaisuuksiin: keho oppii tekemään toimintoja, jotka aiheuttavat näitä tuntemuksia.

Nykyajan kulttuuri aiheuttaa ihmisille jatkuvia impulsseja usein digitaalisten välineiden kautta. Kokemukset flow-tilasta, jolloin muu todellisuus häviää, on yhä vaikeampi saavuttaa. Juuri tätä kokemusta monet hakevat urheilusta tai pelien pelaamisesta, pientä taukoa impulssien täyttämästä todellisuudesta.

Pelaaminen on myös hyvin sosiaalista toimintaa pohjimmiltaan, monet pelit rakentuvat tiimeissä pelaamisen tai omien saavutusten vertailun ympärille. Pelaamisessa myös fyysiset rajoitteet poistuvat, voit olla omaa olemustasi enemmän ja unohtaa ajan sekä paikan asettamat rajoitukset pelatessasi kansainvälisen yhteisön kanssa.

Tämän hetken koukuttavimpien pelien joukkoon kuuluvat pelit ovat voimakkaasti uudistuvia ja sisältävät erilaisia kausia sekä muutoksia. Tämä yllätyksellisyys ja pelin kehittymisen aiheuttama narratiivi ovat hyvin koukuttavia ja saavat pelaajat pysymään pelien parissa.

Hae osaamismerkkiä: Lyhty!

Jos olet perehtynyt pelaamiseen ilmiönä ja pohtinut omaa pelaamistasi, on aika hankkia lyhty. Tulet tarvitsemaan sitä tulevalla matkallasi halki pelikäsitteiden hämärän korpimaan.

%d