Tämä osio sisältää oman projektin suunnittelun aloittamisen ja ohjeita ryhmässä toimimiseen, tiedostojen tallentamiseen sekä tiedonhakuun.
Näin suunnittelet hyvän pelin
Suunnittelussa on tärkeää huomioida kenelle peli on suunnattu ja toteutuksen realistisuus. Tämän sivuston pelisuunnitteluosiosta löytyy paljon lisätietoa pelisuunnittelusta.
Pelisuunnittelu voidaan aloittaa hyvän pelin ominaisuuksista ja pohtia pienryhmissä, mitkä ominaisuudet täyttyvät ryhmäläisten valitsemasta pelistä. Tämän jälkeen voidaan lähteä ideoimaan, millainen oma peli täyttää vähintään 2-3 näistä ominaisuuksista.

Millainen on hyvä pelintekijä
Peli tehdään useimmiten ryhmätyönä. Ryhmässä voi olla monenlaisia osaajia, yksi on taitava ideoimaan, toinen piirtämään ja kolmas koodaamaan. Tärkeintä on kuitenkin halu tehdä yhdessä peliä ja kyky keskustella peliin liittyvistä asioista. Alla olevaan listaan on koottu muutamia hyvän ryhmätyöskentelijän ominaisuuksia. Nämä ominaisuudet syntyvät harjoittelun kautta, kenelläkään ei ole valmiina näitä kaikkia taitoja.
- taito kertoa omia mielipiteitä ja perustella niitä muille
- taito kuunnella muita ja ottaa heidän mielipiteet huomioon
- taito kysyä apua ja tunnistaa, että ei osaa jotain asiaa
Pelinteko vaatii myös monia taitoja, joista hyvin harvat liittyvät minkään ohjelman tai sovelluksen käyttämiseen. Alla olevassa listassa on esitelty näitä taitoja.
- taito hahmottaa isoja kokonaisuuksia
- taito hahmottaa yksityiskohtien sopivuus peliin
- taitoa saada asioita etenemään, liiallinen yksityiskohtiin takertuminen voi hidastaa pelin valmistumista
- jaksamista testata, peliä kannattaa testata jokaisen muutoksen jälkeen, näin mahdolliset virheet ja niiden syy löytyvät heti
Pelisuunnittelupohja
Pelisuunnittelun tukena voi käyttää alla olevaa pelisuunnittelupohjaa.

Miten pelin tiedostot kannattaa tallentaa?
Pelin suunnittelun lisäksi kannattaa käyttää aikaa myös työn organisoinnin suunnitteluun. On tärkeää, että kaikki ryhmässä pääsevät helposti käsiin peliin liittyviin tiedostoihin ja ne on nimetty selkeästi. Hyvä tapa on tehdä yhteisesti jaettu drive-kansio, johon ryhmä tallentaa tiedostot sopivasti nimettyihin kansioihin. Opettaja voi myös luoda kaikille yhteisen lyhytlinkin, joka johtaa ryhmien kansioihin, näin aikaa ei mene kansioiden luomiseen. Tiedostojen nimeämiseen kannattaa käyttää myös aikaa, peliprojekteille on tyypillistä, että esim. pelihahmoista tehdään useita versioita, nämä tiedostot kannattaakin nimetä esim. seuraavasti: pelihahmoV1, pelihahmoV2uusin.
Mistä apua ongelmatilanteisiin?
Pelinteon aikana voi tulla useita ongelmatilanteita, aina ei opettaja ehdi auttamaan, joten on tärkeä tietää muita keinoja ongelmien ratkaisemiseksi. Alla olevaan listaan on lueteltu apukysymyksiä, joiden avulla ongelmatilanteisiin saattaa löytyä ratkaisu.
- Jos peli ei toimi halutulla tavalla
- Mikä on viimeisin muutos, jonka teit?
- Toimiiko peli normaalisti, jos kumoat edellisen muutoksen?
- Jos et osaa toteuttaa haluamaasi asiaa
- Onko sinulla pääsy mallipeliin, jossa on toteutettu sama asia?
- Löytyykö sopivilla hakusanoilla ohjeita asian toteuttamiseen?
- Osaisiko toinen ryhmäläinen tai kerhon osallistuja neuvoa sinua?
- Kuva ei näy oikein pelissä
- Onko kuva tallennettu oikeaan tiedostoon? JPG tallentaa taustan kuvaan, PNG tallentaa kuvan ilman taustaa.