Game it now

Pelin käyttöliittymä

Oleellinen osa pelejä on pelien käyttöliittymä. Tähän kuuluvat pelissä tarvittavat ohjeet, valikot, pelin aikana näkyvät tiedot, esim. pisteet, aika, elämät. Pelin käyttöliittymää kutsutaan usein nimellä UI (user interface), usein tämä toteutetaan luomalla läpinäkyvä kerros kuvan päälle, jonka yläkulmiin tulevat tarvittavat tiedot. Pelin tekijät tietävät, mikä pelissä on ideana ja miten se toimii, peliä ensi kertaa kokeilevalle pelaajalle, asia ei välttämättä ole niin selkeä. Seuraavia apukysymyksiä voit käyttää apuna pelin käyttöliittymää suunnitellessasi.

  • Tarvitaanko alkuintroa tai esim. alkudialogia, jotta pelin idea ja tavoitteet tulevat pelaajalle selviksi? Joskus pelin idea voi tulla esille, esim. pelin tai hahmojen nimien avulla.
  • Miten pelaaja löytää oikeat toimintanäppäimet? Joissain peleissä näitä voi vaihtaa toimintanäppäimiä ja joissain oikeat näppäimet kerrotaan dialogissa tai alkuintrossa. Jos näppäimiä ei mainita, niin ne kannattaa pitää mahdollisimman tavanomaisina.
  • Mitä tietoja pelaajan tulee nähdä pelin aikana? Useimmiten näkyvillä on pisteet ja jäljellä olevat elämät, joissain peleissä on perusteltua myös näyttää esim. aikaa tai tavaraluetteloa.
Gdevelopilla tehty autopeli.

Yllä näkyvässä autopelissä on hyvin minimaalisesti tietoja näkyvissä pelin aikana. Vain yläkulmassa oleva pistelaskuri. Peli on itsessäänkin hyvin minimaalinen ilman alkuintroa ja pelkillä liikuttamisen toimintonäppäimillä.

Scratchilla toteutettu animaatio, jota ohjataan yhdellä painikkeella.

Yläpuolella näkyy Scratchilla tehdyn animaation käyttöliittymä, joka on jo huomattavan monimutkainen. Animaation käyttäjälle näkyy kolme eri tietoa, jäljellä oleva aika, tehtävän numero sekä alareunan etenemispalkki. Erilaisten visuaalisten elementtien tuominen osaksi käyttöliittymää vähentää tarvittavien tekstien määrää sekä luo näkymästä elävämmän.

Animaation käyttöliittymän ajastimen koodi

%d bloggaajaa tykkää tästä: