Game it now

Pelisuunnittelu

Pelisuunnittelu ammattina

Pelisuunnittelija on hienolta kuulostava ammatti. Tässä osassa kurssia lähestytään pelisuunnittelua ensin ammattinäkökulmasta ja vasta sitten pohditaan sitä käytännön tasolla. Ensimmäisellä videolla pelisuunnittelija Janne Paavilainen kertoo omasta taustastaan ja nykyisestä työpaikastaan Bongamesista ja toisella free-to-play -pelejä tarjoavan Greener grass companyn luova johtaja Henri Roth kertoo yrityksen toiminnasta.

Mitä pelisuunnittelu on?

Pelisuunnittelu on yhdistelmä luovuutta ja suunnitelmallisuutta. Hyvän idean jälkeen pelisuunnittelija joutuu tekemään lukemattomia päätöksiä pelityypistä pelin tavoitteisiin ja haasteisiin. Kyseessä on monimutkaisen kokonaisuuden ideointia, suunnittelua ja toteutuksen valmistelua. Jokainen peli koostuu myös kompromisseista liittyen pelin mekaniikkaan ja ominaisuuksiin. Suunnittelun tavoitteena on luoda motivoiva, kiinnostava ja innostava pelikokemus. Tärkeää on ymmärtää, miten asioista tehdään hauskoja. Nämä taidot ovat myös hyödyllisiä opettamisen kannalta.

Pelisuunnittelijan tulee hallita monia eri rooleja. Hänen tulee osata kertoa tarinaa, ymmärtää pelien periaatteita ja tietää perusasiat grafiikasta ja ohjelmoinnista. Pelisuunnittelusta vastuussa oleva henkilö on myös usein peliprojektin päällikkö, hän pyrkii muuntamaan vision pelattavaksi peliksi.

Oppilaiden kanssa pelisuunnittelua helpottaa, että heidän kanssaan käy läpi suunnittelun periaatteita etukäteen, heille voi myös antaa valmiin suunnittelupohjan täydennettäväksi. Tähän pohjaan on hyvä palata pelinteon aikana. Samat pelisuunnittelun periaatteet pätevät niin digitaaliseen peliin kuin perinteiseen lautapeliin, myös pakohuone- ja roolipelien suunnittelu on onnistumisen kannalta tärkeää.

Ensimmäisellä videolla Tony Manninen kertoo, miten pelisuunnittelu toteutetaan Ludocraftilla ja toisella Janne Paavilainen avaa vastaavaa prosessia Bon Gamesilla.

Pelisuunnittelun avulla on mahdollista oppia monenlaisia taitoja. Alla olevilla videoilla pelisuunnittelija Janne Paavilainen ja Henri Roth kertovat, millaisia taitoja pelisuunnittelussa vaaditaan ja millaisia taitoja suunnitteleminen kerryttää.

Pelisuunnittelupohja

Pelisuunnittelussa on helpompi päästä alkuun valmiin suunnitelupohjan myötä. Alla on yksi esimerkki pelisuunnittelupohjasta, jota voi hyödyntää oppilaiden kanssa.

Pelianalyysi

Tehtävänäsi on luoda analyysi valitsemastasi pelistä. Vastaa alla olevan lomakkeen kautta: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfG8zyfj-FrGPlPrNS_VEsCAJa9YrFqxezhBj1Fzk5PppqdrA/viewform?usp=sf_link

Hae osaamismerkkiä: Kypärä!

Tässä vaiheessa matkaa ratsastat levottomien seutujen halki. Kypärälle olisi käyttöä.

%d