Game it now

Äänet ja tehosteet

Äänimaailma on suuri tekijä viimeistellyn ja vaikuttavan pelikokemuksen tuottamisessa. Peleissä on tyypillisesti kahden laatuisia ääniä.

Pelimusiikki

Scratchista löytyy valmiita ääniklippejä, joita toistamalla saa aikaan yksinkertaista pelimusiikkia. Valitse klippi toistorakenteiden joukosta ja ohjelmoi se toistumaan ikuisesti “soita ääni loppuun” -lohkolla.

Looppi, joka toistaa toistorakenteista ääniefektiä loputtomasti.

Omia pelimusiikkeja voi tehdä helposti myös iPadin GarageBand-sovelluksella. Tiedoston tuominen Scrathiin tai GDevelopiin on aavistuksen mutkikasta, mutta onnistuu esimerkiksi tämän videon ohjeilla.

GarageBandin käyttöopas iPadille - Apple-tuki

Äänitehosteet

Scratch-peleihin saa lisättyä äänitehosteita helposti.

  • Käytä Scratchin äänitehostekirjastosta löytyviä valmiita tehosteääniä.
  • Äänitä oma ääni käyttäen tietokoneen mikrofonia ja Scratchin ääninauhuria.
  • Lataa valmis äänitehoste joltakin verkkosivustolta ja käytä sitä Scratchin äänitehosteena.
  • Editoi ääniä Scratchin omalla äänieditorilla.

Scratchin äänieditori

Valmiita äänitehosteita voi ladata ilmaiseksi useilta sivustoilta. Tosin suurin osa niistä vaatii rekisteröitymisen ja kirjautumisen. Esim MixKit-sivustolta voi saada ladattua muutamia ääniä myös ilman kirjautumista.

Jos haluat äänittää omia ääniä ja editoida niitä, paras työkalu siihen on ilmaisohjelma Audacity, joka löytyy usein koulun tietokoneelta. jos sitä ei löydy, voit kokeilla verkkoselaimessa toimivaa yksinkertaista äänieditoria Sodaphonicia.

Verkosta löytyy myös muutamia käteviä äänitehostegeneraattoreita, joita kannattaa kokeilla. Erityisesti retrohenkisiin pikselipeleihin sopii mainiosti Leshy SFDesigner, jolla voi itse tehdä ääniä hyppäämiseen, ampumiseen tai vaikka putoamiseen suoraan verkkoselaimessa. Äänet voi tallentaa waw-tiedostoiksi ja ladata Scratchiin.

Pelin äänimaailma kannattaa suunnitella tarkkaan. BlipGames -tubettaja on erikoistunut peliäänien äänittämiseen ja äänimaailman suunnitteluun. Hänen videoistaan voi saada inspiraatiota tekemiseen,

%d